Dužina trase – 29 (14,5×2) km
Ukupni uspon – 760 m
Najniža tačka – 890 m
Najviša tačka – 1650 m
Kondiciona težina – 6/10
Tehnička težina – 3/10

Visinski profil
Vodopadi Arbinja (kliknite na link za preuzimanje GPX datoteke)

Koprenski vodopad

Koprenski vodopad nalazi se na 1650 m nadmorske visine

Krajem prošle godine postavio sam u bazu Staza i Bogaza trek Toplodolski vodopadi (inicijalno naslovljen „Vodopadi Stare planine“), u želji da ljubiteljima prirode otkrijem put do nekih već pomalo zaboravljenih vodopada na Javorskoj reci i njenim pritokama. Tu se nalazi i nadaleko čuveni Piljski vodopad (mada u blizini postoje neki manji, i dan danas širim krugovima nepoznati), ali bilo bi nepravedno priču o vodopadima Stare planine početi i završiti na Javorskoj reci, jer je Stara planina najbogatija vodopadima u Srbiji i na mnogim njenim rekama postoje ovi prirodni dragulji.

Gornji deo doline Dojkinačke reke, poznatiji kao Arbinje, po mišljenju svih koji su ovaj predeo posetili bez konkurencije predstavlja najlepšu rečnu dolinu u Srbiji (pogledajte foto album iz Arbinja). A Arbinje itekako ima svoje vodopade, čak četiri veća, i nebrojeno manjih. Ovaj trek će vas, sa polazištem od planinarskog doma u Dojkincima, provesti duž Arbinja, uz obilazak sva četiri vodopada, pružajući vam priliku da uživate u lepoti ovog jedinstvenog kamenog rečnog korita izvajanog u crvenom peščaru.

Pred Koprenskim vodopadom

Pred Koprenskim vodopadom

Jedan od ovih vodopada, koji smo nazvali Koprenski, predstavljamo premijerno – fotografije ovog vodopada do sada nisu viđene na domaćem webu, a vrlo malo ljudi uopšte zna gde se nalazi. On drži rekord kao vodopad na najvećoj nadomorskoj visini u Srbiji, sa podnožjem koje se nalazi na čak 1650 m nadmorske visine, oko kilometar severno od Tri Kladenca, izvorišta Dojkinačke reke na visoravni Koprena. Koprenski vodopad je ujedno i krajnja tačka samog treka (ako imate vremena i snage od njega možete produžiti uspon ka Tri Čuke ili Koprenu, ali putevi ka ovim vrhovima su urasli u gustu kleku i vrlo naporni).

Lepote Arbinja

Lepote Arbinja

Lagano gustiranje Arbinja

Lagano gustiranje Arbinja

Trasu smo započeli na logičnom mestu – od planinarskog doma u Dojkincima, do koga vodi asfaltni put (asfalt je obnovljen 2010. godine, tako da je sada sve do doma besprekornog kvaliteta). S obzirom da od doma do Koprenskog vodopada kroz Arbinje ima skoro 15 km u jednom smeru, ovo spada u ambicioznije dnevne ture. Trasu možete znatno da olakšate ako raspolažete terenskim vozilom, jer se makadamskim putem od planinarskog doma uz Dojkinačku reku može uznapredovati još 9 km, do prvog srušenog mosta u Arbinju (leta 2008. godine nezapamćeno nevreme odnelo je tri betonska mosta u Arbinju i znatno oštetilo put na više mesta). Kada smo mi boravili u Arbinju avgusta 2010. obnova mostova je bila u toku, tako da u leto 2011. već treba računati da će ovaj put ponovo biti u funkciji, što će vam omogućiti da terenskim vozilom priđete i na manje od 2 km od Koprenskog vodopada.

Lepota predela od koje zastaje dah

Lepota predela od koje zastaje dah

Ali, šteta je kroz Arbinje ići motorizovano, jer ćete tako iskusiti tek zanemarljiv delić lepote ovog jedinstvenog prostora, koji zbog osobenosti svoje flore i faune i ambijentalne specifičnosti uživa status rezervata prirode prve kategorije. Prava mera je prevesti se do Skripčanove česme, tamo ugasiti motor, a zatim krenuti otvorenih čula uzvodno, lagano gazeći i često se spuštajući u korito reke.

Trupavac

Trupavac

Prvi od vodopada Arbinja na koji nailazite nalazi se pre Skripčanove česme, na samo 4,5 km od doma u Dojkincima – Trupavac, ili kako ga čak i češće zovu, Tupavac. Bez koordinata u GPS-u njega lako možete promašiti, jer se sa puta ne vidi, iako je udaljen tek pedesetak metara; zaklanja ga gusto rastinje koje okružuje pritoku Međudolski dol na kojoj se vodopad nalazi. Ka njemu se odvajate na mestu gde put pravi oštru krivinu, i da biste došli do vodopada treba preći Dojkinačku reku. Na tom mestu reka je široka i jaka i moraćete da je pregazite (ili da odete kilometar uzvodno gde ćete naići na pešački mostić) – izuvanje ili sandale za vodu, odlučite sami.

Arbinjski vodopad

Arbinjski vodopad

Drugi vodopad, koji se najčešće naziva Arbinjski vodopad, nalazi se oko kilometar uzvodno od Skripčanove česme, na mestu gde se s leve strane puta nalazi gust četinarski šumarak sa zapuštenom belom kućom, a s desne strane puta ograđena livada. Preskočite ogradu, provucite se kroz gustiš pored reke, a huk vodopada (kao i GPS) će vas već odvesti tamo gde treba.

Vodopad Jarišor

Vodopad Jarišor

Treći vodopad nema ime, a nalazi se duboko unutar gigantske skulpture rečnog korita u Arbinju, na mestu gde se (takođe bezimena) pritoka uliva u Dojkinačku reku. Mi smo ga nazvali Jarišor, po vrhu koji se nalazi iznad vodopada i sa koga potok koji ga tvori dotiče.

Prilaz Koprenskom vodopadu

Prilaz Koprenskom vodopadu

Koprenski vodopad takođe niko od naših sagovornika – meštana sela Dojkinci – nije nazvao nekim određenim imenom, iako je on lokalnim beračima borovnica dobro poznat. Nazvao sam ga Koprenski iz jednostavnog razloga – nalazi se visoko na zapadnim padinama vrha Koprena, vrlo blizu izvorišta Dojkinačke reke. Najkomforniji način da do njega stignete jeste praćenje staze iz priloženog treka, ali stići ćete do njega i ako budete, s kamena na kamen, dosledno pratili tok reke. Da li vam je lakše da balansirate na nestabilnom kamenju ili da idete kroz povremeno visoku travu u koju je zarastao put – odlučite sami. Ako se opredelite za trasu koju ste ovde dobili, poslednjih par stotina metara do vodopada treba prvo blago, a zatim malo oštrije da se spustite. Oprez u završnici!

Stena - totem pored Koprenskog vodopada

Stena - totem pored Koprenskog vodopad

Siguran sam da će vas Arbinje očarati svojom lepotom i da ćete poželeti da negde u njegovim skutima zabodete šator i provedete duže vreme, kao što smo mi učinili leta 2010. Ovo je bio drugi deo vodiča ka vodopadima Stare planine, nastavak sledi 😎

Podnožje Koprenskog vodopada

Podnožje Koprenskog vodopada