FAQ

Odgovori na često postavljana pitanja

Kakve sadržaje mogu da nađem na Stazama i Bogazama?

 1. GPX / KML datoteke sa trekovima i orijentirima planina Balkana. Ovo je osnovni sadržaj naše baze, ujedno i trajni sadržaj, jasno geografski i tematski strukturiran, kome možete pristupati različitim metodama pretrage.
 2. Najave planinarskih i biciklističkih izleta, izdvojene u posebnu kategoriju nazvanu „Kalendar izleta“, čiji je osnovni vid pretrage po datumu, u kalendaru na levom stupcu. Ovo je privremeni sadržaj (najave se brišu nakon isteka početnog datuma izleta), a njegova uloga je objedinjavanje celokupne ponude domaće hiking scene.

Šta su trekovi?

Trekovi su zapis trase vašeg kretanja kroz prostor. Oni mogu biti zapis sa terena napravljen u GPS uređaju pa naknadno prebačen na računar i obrađen, a mogu biti i generisani u nekoj kartografskoj aplikaciji (Garmin Mapsource, Garmin Basecamp, Google Earth, Ozi Explorer…). Snimljeni trekovi se mogu ponovo koristiti za navigaciju (bilo od strane autora ili nekog drugog) nakon što se učitaju u GPS uređaj. Najpoznatiji formati za trekove su GPX (preferirani na sajtu Staze i Bogaze) i KML.

Šta su waypointi?

Waypoint-i su tačke od interesa obeležene u GPS uređaju na terenu, ili generisane naknadno u kartografskoj aplikaciji. One takođe mogu biti, kao i trekovi, sastavni deo GPX i KML datoteka, čak je preporučljivo da u datotekama koje budete postavljali na sajt bude obeleženo barem nekoliko ključnih tačaka (vrhovi, izvori, skretanja, itd.).

Moram li da budem učlanjen da bih mogao da skinem neki trek?

Ne, pristup postojećim trekovima ima svaki posetilac sajta. Da biste skinuli neku datoteku (koja obavezno sadrži trek, a često i tačke od interesa), dovoljno je da kliknete na link neposredno ispod mape i visinskog profila, ili na Download link, i web čitač će vam ponuditi da datoteku sačuvate na vašem računaru. Ukoliko iz nekog razloga običan klik levim tasterom ne funkcioniše, trekove možete preuzeti kliknuvši linkove desnim tasterom i odabirom komande Save As (odnosno Sačuvaj kao) sa kontekstnog menija.

Kako da pronađem željeni trek na sajtu?

Postoji nekoliko načina za pretragu sajta i pronalaženje trekova u oblasti koja vas zanima:

 • Vizelni način vam omogućava da hijerarhijski pretražujete po kartama, tako što klikćete na oblast koja vas zanima. Kliknuvši na link u prozorčiću koji se otvorio na karti otvoriće se nova karta, koja vam omogućava da pretragu suzite na još užu oblast, sve dok ne stignete do konkretne planine ili grupe planina koje u klasifikaciji trekova na sajtu predstavljaju najužu kategoriju. Kliknuvši na link konkretne planine (osnovne kategorije), biće na mapi prikazani trekovi trenutno postavljeni u toj oblasti, različitim bojama kako biste ih mogli razlikovati. Kliknite na onaj čiji članak želite da se otvori.
 • Preko horizontalnog menija ispod zaglavlja takođe možete da otvorite određenu kartu, što je verovatno brži način nego da krenete od karte Balkana na naslovnoj strani i da idete naniže. Ova metoda je suštinski identična prethodnoj.
 • Korišćenjem izbornika kategorija sa padajućeg menija u vrhu desnog stupca ekrana možete najbrže da ustanovite koje su najpopularnije oblasti (one sa najviše postavljenih trekova) i da otvorite listing trekova u njima, bilo da je reč o osnovnim kategorijama ili potkategorijama.
 • Najnoviji trekovi je lista najnovijih trekova, do koje ćete stići kliknuvši na prvu fasciklu sivog izbornika na desnom stupcu. Preko nje ćete najbrže locirati novitete.
 • Pretragom po oznakama možete da svedete spisak izlistanih trekova još uže nego izborom neke kategorije. Oznake ćete naći na istom mestu gde je i lista najnovijih trekova na desnom stupcu, ali u drugoj fascikli s desna – kliknite samo na plavu ikonicu nalik na privezak. Najčešće korišćene oznake biće prikazane krupnijim fontom od onih ređe korišćenih.
 • Pretraga po željenom pojmu je najmoćni način da pronađete tačno onaj trek (ili generalno bilo koju stranicu na sajtu) u kome se pominje ono što želite. Dovoljno je da u prozor Pretraži sajt u vrhu desne kolone ukucate pojam i da pritisnete enter.
 • Pretraga po autoru je način pretrage u kome vidite listing svih članaka koje je neki autor postavio (od najnovijih prema starijim). Spisak aktivnih članova (onih koji na sajtu imaju makar jedan trek ili najavu izleta) možete naći u padajućem meniju „Sadržaj po autoru“ na desnom stupcu, U vrhu će se prikazati avatar autora, link ka ličnom web sajtu i lični podaci (ako ih je autor postavio), a u nastavku će biti izlistani njegovi članci.
 • Po vrsti članka, tako što ćete kliknuti na neku od vrsta u meniju „Vrste članaka“ u sivom prozoru na levom stupcu (prva fascikla s leva). Za sada su definisani pešački, biciklistički i geokeš (geocache) trekovi, ali će u budućnosti biti uvedene i neke nove vrste.
 • Sa liste nasumičnih trekova, bilo one koju ćete naći u slajdšou prozoru ispod zaglavlja naslovne strane (svaki put kada učitate stranicu rotiraće se nasumičnih 6 članaka), ili one koju dobijate u prvoj fascikli s desna na sivom polju desnog stupca.

Je li dovoljno mogućnosti? 😎

Kako da postavim sopstveni trek?

Da biste postavili neki vaš trek, potrebno je prvo da se registrujete i prijavite pod svojim korisničkim nalogom. Sve to možete obaviti preko menija za registraciju i prijavu, koji se nalazi na vrhu leve kolone. Novootvoreni nalozi ne postaju aktivni automatski, već tek nakon što ih odobri neki od administratora sajta – ovu bezbednosnu meru smo bili prinuđeni da uvedemo zbog velikog broja fantomskih naloga koje su otvarali spambotovi. Da administratori ne bi imali dilemu oko vašeg identiteta, molimo vas da koristite jasna i kratka korisnička imena i da izbegavate prijavu pod mejl adresama poznatih spambot servera, kao što su recimo hotmail.com, yandex.ru, o2.pl i slično (najbolje je da se, ukoliko ste u mogućnosti, prijavite sa mejl adresa koje se nalaze na nacionalnim domenima (rs, ba, hr, mk, me i slično). Zatim pročitajte naše detaljno uputstvo za postavljanje trekova i verujemo da će vam sve postati jasno 🙂 .

Već imam korisnički nalog, ali sam zaboravio lozinku. Pokušao sam da je povratim, ali mi mejl sa novom lozinkom ne stiže. Šta da radim?

Obratite se administratorima sajta putem formulara na kontakt stranici, i oni će vam pomoći da povratite pristup svom korisničkom nalogu u najkraćem mogućem roku.

Dobijam grešku „Fatal error: Allowed memory size…“ Šta da radim?

Ukoliko vam se pri pokušaju učitavanja članka koji ste postavili javlja greška „Fatal error: Allowed memory size of 67108864 bytes exhausted (tried to allocate 41 bytes) in /home/content/b/l/u/bluealek2/html/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_helper.php on line 420“ uzrok tome je najverovatnije prevelika GPX datoteka koju ste postavili. Za početak, pokušajte par puta da uradite osvežavanje stranice (Reload), jer je ova greška ponekad i slučajnost. Ukoliko to ne pomogne, jedino rešenje je da filtrirate postavljeni trek na manji broj tačaka i da zamenite postojeći u članku. Savetujemo da postavljeni trekovi imaju do 500 tačaka kako bi se održala kompatibilnost sa GPS uređajima starijih generacija kojima je to limit, a ukoliko je u pitanju duža putanja čija bi preciznost bila bitno narušena malim brojem tačaka, svakako nemojte prelaziti 3000 tačaka.

Kako se koriste mape? Mogu li da dobijem bolju preglednost?

Trekovi i tačke iz naše baze prikazuju se na automatski generisanim Google, OSM i drugim mapama, pri čemu su vam na raspolaganju raskošne mogućnosti za navigaciju i pregled mapa. Možete birati između nekoliko osnovnih režima prikaza (mape se inicijalno otvaraju u režimu Hybrid, koji kombinuje satelitski snimak sa vektorskom mrežom puteva i toponimima), pa ne bi bilo loše da kliknete na svaki od njih da se upoznate sa time šta vam nudi.

Mogu li da koristim trekove ako nemam GPS?

Za orijentaciju na terenu malo teže (mada nije nemoguće), a u kartografskim aplikacijama na vašem računaru – naravno da možete! Sve najpoznatije aplikacije, bilo one za rad sa vektorskom kartografijom (Mapsource, Basecamp, GPSMapEdit, Fugawi, Mapwel, itd.), one za rad sa rasterizovanim topo kartama (Ozi Explorer, Global Mapper…) ili one za rad sa satelitskom kartografijom (Google Earth) u stanju su da učitavaju podatke u GPX i(li) KML formatu i da rade konverziju između njih. U njima možete da analizirate sadržaj trekova i da se pripremate za odlazak na teren, a vrlo korisna opcija može biti, ako ste ljubitelj štampanih karata, da postojeće karte sa automatski iscrtanim trekom, odštampate na papiru (na primer iz Ozi Explorera) i po njima se orijentišete u divljini koristeći staru, dobru busolu…

Kakav mi je GPS potreban i kako on može da se nabavi?

Da biste mogli da iskoristite podatke iz naše baze biće vam potreban neki GPS iz outdoor kategorije, namenjen onima koji se bave sportovima na otvorenom i kretanjem van puteva, ili smartfon, ukoliko želite ekonomičniju opciju. U svetu postoji nekoliko proizvođača outdoor GPS uređaja, ali je firma Garmin neprikosnoveni tržišni lider, a za naše uslove i jedini logičan izbor, između ostalog i zato što su jedini za sada (kod novijih modela) omogućili kombinovanje vektorske i rasterske topografije u jednom uređaju. Alternativa specijalizovanom GPS uređaju outdoor klase može biti i neki smartfon, ali ta rešenja nose neke kompromise koji ih čine manje praktičnim – pre svega značajno ograničena radna autonomija, nemogućnost rada sa izmenjivim AA baterijama i nedostatak robusnosti. Ako želite detaljno da se informišete o GPS tehnologiji to možete kvalitetno da učinite iz GPS sekcije Freebiking sajta, kao i iz GPS sekcije u beležnici Peđe Supurovića. Ako želite neke konkretne, operativne savete za rad sa GPS uređajima i trekovima, pročitajte i naše GPS uputstvo na sajtu.

Šta je geokešing (engl. geocaching)?

Geokešing je moderna vrsta „potrage za blagom“, odnosno potrage za kutijicom sa beležnicom (logbook) i sitnicama koje je neko postavio na razna skrovita mesta. Geokeševi mogu biti postavljeni bilo gde – od centra velikih gradova, do pećina, kanjona, šupljih debala duboko u šumi, napuštenih koliba u planini, procepima u steni… Cilj geokešera je da se predmet postavi tako da onaj ko krene u potragu ima što živopisniji doživljaj, da prođe lepom trasom i da ga na kraju, naravno nađe, što potvrđuje snimcima i treklogom. Uputstva za pronalaženje mogu biti lakša ili teža, mogu sadržati i neke date ključne tačke (waypointe), ali se obično ne daje sam trek, kako bi potraga bila zanimljivija i kako bi kreativno angažovala tragača, odnosno testirala njegovu snalažljivost.

Vremenom je razvijeno nekoliko različitih vrsta geokeševa, koji pred tragače postavljaju različite vrste zadataka. Jedan od njih je multikeš – sistem od nekoliko povezanih predmeta, gde tragač dobija koordinate samo za prvi u nizu u kome, ako ga pronađe, stoje podaci o lokaciji sledećeg. Više detalja o geokešingu možete saznati sa sajtova geocaching.com, ili opencaching.org. U bazu na Stazama i Bogazama možete postavljati geokešing datoteke, izabravši geocache pri određivanju tipa članka.

Ima li na sajtu još nekih (opširnijih) informacija o planinama?

Struktura sajta je tako postavljena da će se on vremenom razvijati u enciklopediju planina Balkana, koju će kreirati sami njegovi članovi sa uredničkim statusom – planiramo da razvijemo sekciju sajta u kojoj će, na enciklopedijski način, biti izloženi profili određenih planina, uz obilje linkova ka njima.

Kakva je politika privatnosti sajta? Jesu li moji lični podaci zaštićeni?

Vaše puno ime i prezime biće vidljivo drugim korisnicima samo ako ste ga uz druge podatke upisali u vaš profil (nije obavezno), a vašu adresu elektronske pošte moći će da vide isključivo administratori sajta. Ona nikada neće biti prosleđivana bilo kome, niti će biti korišćena u reklamne svrhe, sem za obaveštenja koja potiču od administratora Staza i Bogaza ili mehanizma za automatsko obaveštavanje o komentarima vaših postova. Dakle, možete računati na apsolutnu diskreciju.

Kako da dođem do informacija o aktivnostima planinarskih klubova i drugih outdoor oranizacija?

Veći planinarski klubovi skoro po pravilu imaju sopstvene web sajtove na kojima možete naći program njihovih aktivnosti, ali Staze i Bogaze vam omogućavaju da do informacija te vrste dođete na pregledan način, na jednom mestu, kroz kalendar najava izleta koji se nalazi na levom stupcu stranica sajta; jednostavno pređite mišem preko datuma koji vas interesuje i iskočiće listing svih izleta koji obuhvataju taj datum. Kliknite na datum i dobićete listu tih najava sa kraćim odlomcima u glavnom prozoru, a kada kliknete na naslov nekog od izleta dobićete kompletan sadržaj najave, sa grafičkim sadržajima i linkovima (ukoliko ih ima).

Sem ovde, najave i informacije o outdoor aktivnostima možete naći i na društvenim mrežama (brojne fejsbuk grupe), a komunikacija o planinarskim i biciklističkim izletima je prilično živa i na Freebiking forumu.

Mogu li sadržaje sajta da povežem sa Facebook-om?

Naravno! Na kraju svakog članka na sajtu u donjem levom ćošku članka videćete polje Podelite sa prijateljima!, koje nudi mogućnost automatskog prosleđivanja ka svim danas popularnim mrežama za socijalno povezivanje. Pored fejsbuka tu ćete naći i ikonice za Twitter, LinkedIn, Google Bookmarks, Technorati, itd. Sem toga, na kraju svakog članka postoji i „Like“ ikonica, koja je najpopularniji način da svojim fejsbuk kontaktima skrenete pažnju na to da vam se nešto dopada.

Kako da obavestim administratore o greškama u opisima ili trekovima?

Najbolje je da ostavite komentar na sam članak u kome ste uočili grešku, tako će vaša primedba najbrže da stigne do očiju svima kojima je upućena i koji su u poziciji da intervenišu. Alternativno, možete uputiti poruku sa vašim primedbama i pitanjima direktno administratoru, koristeći se formularom na stranici Kontakt.

Mogu li podatke u trekovima da prepravljam ili uklanjam?

Ako mislite na trekove čiji ste autor, naravno! Svaki postavljeni trek, odnosno napisani članak, ostaje trajno vlasništvo svog autora, koji u bilo kom trenutku može na njemu da vrši intervencije po sopstvenom nahođenju, uključujući i njegovo uklanjanje sa sajta. Možete se osećati kao u svojoj kući, jer – Staze i Bogaze jesu vaša outdoor kuća 🙂 .

Gde na sajtu mogu da okačim svoje fotografije sa planina?

Za sada na Stazama i Bogazama ne postoji foto galerija kao zaseban segment sajta – mislimo da za time nema potrebe, pored toliko postojećih besplatnih servisa za foto galerije širom interneta. Međutim, fotografije  ipak možete umetati u opise trekova koje postavljate, bilo one koje su već hostovane na drugim lokacijama na internetu, ili prebacujući ih direktno sa vašeg računara na naš server.

 

Da li je STAZE I BOGAZE privatni ili javni sajt?

Dok geografski informacioni sistem sajta jeste osmislio i softverski realizovao pojedinac (koji brine i o regulisanju obaveza oko hostinga i domena, redovnom bekapu baze, budućim unapređenjima, sprečavanju zloupotreba, itd.), najtačnije bi bilo reći da su Staze i Bogaze vlasništvo svih ljubitelja prirode Balkana, svih onih ljudi kojima će sadržaji sajta omogućiti da svom iskustvu istraživanja prirode daju jednu potpuno novu dimenziju. Sajt koncipiran na ovaj način bi bio bezvredan bez zajedničkog napora ogromnog broja ljudi spremnih da svoje vreme, kreativnost i znanje ulože u stvaranje ovakve baze, jedinstvene na Balkanu, a možda i u svetu. Naš slogan – zajedno znamo više – govori sve. Ovaj sajt se ne bavi našim ličnostima, već našom zajedničkom, veličanstvenom prirodom, koja poseduje nas, a ne mi nju.

Kome pripadaju podaci koji se nalaze na sajtu?

Postavljanjem svojih podataka na sajt vi ih stavljate na raspolaganje najširim krugovima ljubitelja prirode, ali se ujedno i ne odričete suverenog prava da ih u budućnosti koristite na koji god način smatrate za shodno, bilo u hobističke ili komercijalne svrhe. Dakle, vaši podaci ostaju u potpunosti vaši i nakon što ih inkorporirate u našu bazu znanja, za šta je dovoljan dokaz to što zadržavate pravo da ih uklonite u bilo kom trenutku.

Da biste saznali više o vašim pravima i obavezama kao korisnika sajta, molimo vas da pažljivo pročitate uslove korišćenja.

Hoće li na STAZAMA I BOGAZAMA biti drugih vrsta sadržaja?

Na to pitanje će bolje od nas moći da odgovore stotine, možda hiljade budućih članova sajta, jer su upravo oni ti koji će svojim stremljenjima profilisati njegov budući razvoj i eventualne koncepcijske modifikacije. Zato, uđimo svi zajedno u brod naše radoznalosti i uputimo se ka nepoznatim obalama! 😎

Mogu li vesti o novim trekovima da dobijam e-poštom?

Naravno! U dnu desnog stupcanaći ćete odeljak Prijavite se za obaveštenja gde možete da upišete adresu vaše e-pošte preko koje želite da vas sistem obaveštava o novitetima na sajtu. Kliknite na Prijava i uskoro ćete dobiti poruku da potvrdite da li ste zahtev zaista vi poslali. Ukoliko želite da se odjavite, koristite proceduru za odjavu koja je naznačena u obaveštenjima koja redovno dobijate.

Ukoliko koristite RSS dovode, postoji još brži i neposredniji način da vam stižu obaveštenja o novopostavljenim člancima. Dovoljno je da u RSS generator vašeg web čitača ubacite novu RSS stavku koja će se pozivati na http://www.stazeibogaze.info/feed/ i obaveštenja o novim člancima će se trenutno pojavljivati u vašem web čitaču.

Kako da ukinem svoj nalog na Stazama i Bogazama?

Automatizovana procedura za gašenje naloga na Stazama i Bogazama ne postoji, ali ukoliko imate takvu želju, vrlo jednostavno je možete realizovati tako što biste takav zahtev poslali administratorima sajta preko stranice za kontakt. Administrator će vam uputiti povratnu poruku da se uveri da je zahtev za ukidanje zaista stigao od vas, i ukoliko i na nju potvrdno odgovorite, nalog će vam biti obrisan.

Brisanje naloga ne podrazumeva i automatsko uklanjanje svih sadržaja koje ste postavili na sajt. Ukoliko želite da sadržaji budu uklonjeni to posebno naglasite, a možete ih i sami ukloniti pre ukidanja naloga.

 

 • avatar
  #1 postavio RADISAV MARIC pre 6 godina

  Poznanicima iz Austrije nisam umeo da pomognem i uputim na moguce informacije o interesantnim lokacijama koje bi mogli da uvrste u svoje izlete na ansem terenu. Pregledom sam dosao i do vodica STAZE I BOGAZE koji je izuzetan ali nazalost na nasem jeziku. Molba je mozete li me uputiti na neki sajt koji je dvojezicni a bavi se nasim prostorom. Srdacan pozdrav, R.Maric

 • avatar
  #2 postavio GBole pre 5 godina

  Imam nekoliko pitanja na koje nisam nasao odgovor:
  1. Na mapi vidim obelezene tacke, ali ne vidim trek, odnosno crvenu liniju (koju inace na drugom racunaru vidim). Kada kliknem na XML Plugin na levoj strani, sejvujem nesto ali nisam siguran sta sa tim treba da radim
  2. Mystique panel – vidim samo poslednju karticu, oblacic komentari
  3. Na koji nacin se odredjuje tehnicka i kondiciona tezina treka
  Hvala

 • avatar
  #3 postavio Gandalf pre 5 godina

  Gbole, ne razumem šta bi moglo da izaziva ovakav problem, jedina pretpostavka koja mi trenutno pada na pamet je eventualno korišćenje neke neispravne ili zastarele varijante web browsera, koja je nekompatibilna sa sajtom (najčešće je to Internet Explorer). Instalirajte Google Chrome i vidite da li se isto ponaša, pa ako nema promene da pokušamo da mozgamo dalje šta bi mogao da bude uzrok. Internet Explorer je inače uzrok 90% problema koje web surferi imaju sa raznim sajtovima (dotični bi trebalo zakonom zabraniti, a ne poput nekih banaka, INSISTIRATI da se pristupa u njemu), ali ljudi toga najčešće nisu svesni dok ne probaju nešto drugo.

  Što se tehničke i kondicione težine tiče, bilo je svojevremeno prilično opširne diskusije na tu temu na forumu, čak pokušaja da ustanovimo neku egzaktnu metodologiju kojom bi se proračunavao stepen težine. Bilo je zanimljivih predloženih formula, ali nismo došli do u praksi primenjivog i sveobuhvatnog rešenja, tako da je ostalo da se težina ocenjuje na osnovu subjektivnog utiska (s tim što ocenjivač treba da uzme u obzir sopstveni nivo kondicije i tehničke veštine i da to uporedi s nekim prosekom, pa tek onda da aproksimira ocenu).

 • avatar
  #4 postavio GBole pre 5 godina

  Bravo za Carobnjaka. Koristim upravo Internet Explorer i to poslednju beta varijantu. Mislio sam da su nesto pametno uradili i nisam ni pokusao neku drugu varijantu.
  Hvala na pomoci, pomoglo je.

 • avatar
  #5 postavio dzevadmili@hotmail.com pre 4 godina

  Zanima me kolika je težina treka pri usponu na palninu Osječenicu u zapadnoj Bosni.
  Hvala

 • avatar
  Slika stopke

  *

  nineteen + seventeen =

  Možete da koristite ove %s oznake: %s

  Uključena je moderacija komentara. Vašem komentaru može biti potrebno određeno vreme da se pojavi.

 • Comment Feed for this Post
Vrh stranice