Dužina trase – 20 km
Ukupni uspon – 620 m
Najniža tačka – 350 m
Najviša tačka – 770 m
Kondiciona težina – 7/10
Tehnička težina – 5/10

Visinski profil
Cestobrodica-Hajducki kamen-Brestovi bunari-Cestobrodica1 (kliknuti na link za preuzimanje datoteke)

Još jedna staza koja nam otkriva manje poznate delove masiva Južnog Kučaja.

Start je na 2km od skretanja za Grzu, sa glavnog puta odvaja desno dobar makadamski put. Naravno obzirom da je put izgradilo JP Srbijašume, postoji rampa na putu, čija je glavna namena da se spreče eventualne protivpravne radnje iz domena bespravne seči i sl., naravno kraj rampe može se proći biciklom tako da neme problema.
Sledećih 7.5km predstoji konstantan uspon, a staza se kreće kroz lepu bukovu šumu, koju su inače celu posekli nemci za vreme II svetskog rata. Kraj uspona je otprilike iznad domnantne litice i mesta zvanog Hajdučki kamen sa koje se pruža predivan pogled na Grzu, Čestobrodicu i deo Paraćinske doline.

Hajdučki kamen

Pogled ka Grzi i putu Paraćin-Zaječar

Pogled ka Čestobrodici i Rtnju

Kada put krene u spuštanje nailazi se na deo koji je blatnjav i moguće su bare, koje nisu veća prepreka.

Bare na stazi

Od izlaska iz šumskog kompleksa do asfaltnog puta na samom prevoju Čestobrodica deli nas 3.5km puta kroz livade i čistine sa kojih se pruža lep pogled ka istočnom delu Kučajskih planina i dolini oko Krivog vira.

Livade i kolibe

Nakon prelaska preko asfalta sledi uspon uz deo obrastao šipražijem i malo zahtevnije deonica puta, najviše zbog lošije podloge sa dosta kamenja na putu i visoke trave.

Čistine urasle u žbunje

Nakon uspona od oko 2.8km na mestu zvanom Brestovi bunari (voda je zavisnosti od godišnjeg doba ograničeno upotrebljiva za ljudsku upotrebu) put skreće ulevo. Dalje staza vodi kroz bukovu šumi i sve vreme je u blagom i prijatnom spuštanju, kroz možda najživopisniji deo (ovo iz ugla šumarskog inženjera prevashodno) 😉

Drvored

Kod tačke na kojoj je ucrtan izvor, staza se priključuje glavnom makadamskom putu koji nas spušta do asfaltnog puta Paraćin – Zaječar i kraju ovog treka.