Dužina trase – 22 km
Ukupni uspon – 550 m
Najniža tačka – 430 m
Najviša tačka – 720 m
Kondiciona težina – 4/10
Tehnička težina – 3/10

Visinski profil
Pasuljanske livade-Jablanica-Mijajlova jama-Pasuljanske livade1 (kliknuti na link za preuzimanje datoteke)

Staza koja nam pokazuje jedan skriveni kutak na Kučjskom masivu, dolinu Jablanice. U zaleđu vojnog poligona Pasuljanske livade postoji mirno mesto skriveno od očiju šire javnosti, kompleks bukovih šuma na stranama klisure Jablanice, Letovište veliki kompleks čistina, nekad puno čobanskih koliba, sada je potpuno pusto.

Pogled na Pelinovu glavu

Staza počinje sa parkinga na platou kraj vojne baze Pasuljanske livade, na putu Ćuprija-Resavica.

Vojna baza „Pasuljanske livade“

Nakon 900m asfaltom idući prema Ćupriji odvaja se makadamski put levo koji vodi ka Jablanici. Dobar makadamski put u dužini od 5km je u konstantnom spuštanju, vodi kroz zapadne obronke Jablaničke doline. Put jednim delom ide uz samu reku Jablanicu a zatim na serpentini odvaja od reke i kreće u uspon do prevoja na nekih 4km. Savlađuje se visinska razlika od oko 300m, put je nov i odličnog kvaliteta, tako da nije preterano zahtevna deonica. Kad put krene u spuštanje, nakon nekih 1.3km oštrim skretanjem ulevo se odvajamo od glavnog puta i krećemo se ka 500ha livada i pašnjaka na mestu zvano Letovište.

Letovište

Posle 2km vožnje preko livada, putevima koji su dosta obrasli visokom travom ulazi se u šumu. Dalje put vodi po zahtevnijoj kamenoj podlozi. Nakon 650m od ulaska u šumu stoji jedva primetno skretanje na stazu ka najatraktivnijem mestu cele Jablanice-Mijajlovoj jami.

Staza je dosta urasla, jedva primetna. Ja sam 2008 obeležavao crvenim sprejom strelicama na kamenu, oznake su sada već dosta izbledele, poželjno je osloniti se na GPS track. Ako se pak dolazi od strane poligona postoji na 100m od skretanja na putu informativna tabla:

Tabla

„Mijajlova jama“ je zaista fascinantno mesto i vredi ga obavezno pogledati, pored toga što ima istorijski značaj (preko 1000 ljudi je u nju bačeno tokom II svetkog rata) neverovatan je i geomorfološki fenomen. Jedna od najdubljih jama u Srbiji, dubina jame iznosi 150 metara, a prosecna širina vertikalnog grotla, koje se ka dnu suzava, iznosi 25 metara.
Kratku stazu od skretanja do same jame treba preći pešice, dosta je uska i završava sa ogromnim grotlom jame. Da smo pred samom jamom upozorava nas skromni i pomalo zaboravljeni spomenik:

Spomenik

Natpis

Nekih 20m iza spomenika počinje i jama, ima dva otvora. Glavni impozantih dimenzija je sa leve strane i manji u desnoj vrtači. Treba prići oprezno, mesto je dosta nepristupačno i opasno!

Glavni otvor Mijajlove jame

Autor teksta

Nakon razgledanja jame, staza ide nekih 2km delom kroz šumu a delom preko čistina koje spadaju u sami poligon Pasuljanske livade.  Poslednja 2km staze ide glavnim „troglanskim“ putem koji spaja Veliku Brezovicu i vojnu bazu Pasuljanske livade.

Možda je trebalo ovo reći na početku teksta, ali je potrebno znati da vojska po neki put ne dozvoljava prelaz preko poligona dok traju gađanja (vežbe i sl.) pa nije loše informisati se pre polaska na ovu avanturu na prijavnici (preko puta samog parkinga i startne pozicije) da li ima planiranih gađanja u toiku dana i kad. Obustave saobraćaja su kraće pa je moguće isplanirati aktivnosti tako da se izbegne nepotrebno čekanje dok vojska ne obavi svoje aktivnosti.