Dužina trase – 15 km
Ukupni uspon – 570 m
Najniža tačka – 336 m
Najviša tačka – 816 m
Kondiciona težina – 3/10
Tehnička težina – 2/10
Izvora pitke vode – 3

Visinski profil
Falješana – Breza – Crna reka (kliknite na link za preuzimanje GPX datoteke)

Na proplancima Breze

Ovo je jedna od lepših planinarskih šetnji u centralnim delovima Homolja. Trasa počinje od odvajanja makadamskog puta uz rečicu Brezu kod pilane 4 km južno od sela Debeli Lug, a završava se nešto južnije, na mestu gde put kroz kanjon Crne reke izbija na asfalt. Ambijent je vrlo dinamičan i šarolik. Prva trećina puta vodi kroz guste Homoljske šume, dolinama reka Breza i Falješana, prolazeći pored Danilovih vrela, a zatim izlazeći na greben stiže i do Gaure Ursuli, neobičnog speleo objekta oko čije definicije (prerast ili ne?) će stručna javnost verovatno u vremenu pred nama lomiti koplja.

Gaura Ursuli

Gaura Ursuli

Trasa dalje izbija na čistinu, na prelepe livade platoa Breza, prolazeći pored brojnih, uglavnom napuštenih salaša. Krajnji cilj je vrh Breza, jedna usamljena stena okružena bujnim zelenilom, sa koje vidici pucaju nadaleko, nudeći pogled na jezero Valja Fundata, Staricu i čitav kompleks rudnika Majdanpek na jednoj strani, a Veliki Krš i Stol na drugoj. Deo trase do te tačke je lak, jer se kreće solidnim putevima, a nagib je sve vreme mali do umeren.

Pogled sa Breze ka Majdanpeku

Pogled sa Breze ka Majdanpeku

Sa Breze se spuštamo u kanjon Crne reke, što se zbog napuštenosti imanja i nekorišćenja puteva u tom delu polako pretvara u mozgalicu kuda proći, a da se što manje provlačite kroz trnje i urasle puteljke. Trasa kojom smo mi prošli ide grebenom kojim je nekada išao glavni put za spust ka Crnoj reci, čija je upotrebljivost mestimično prilično pod znakom pitanja, jer su njegovi delovi potpuno urasli u gustiš. To je deo (9. do 12. km) za improvizaciju i snalažljivost – možda pronađete i bolju soluciju od one koju smo mi našli.

U kanjonu Crne reke

U kanjonu Crne reke

Kanjonom Crne reke, uključujući i njegov najuži deo, gde pored litica i reke ima vrlo malo mesta za prolaz, vodi solidan makadamski put. Tu će vam se ponovo pružiti prilika da se opustite i uživate u šetnji i fotografisanju, a možda i u potrazi za speleo objektima. Široka livada neposredno pred ulazak u kanjon (na oko 12,3 km od početka trase) odlično je mesto za logorovanje (doduše, to se može reći i za plato Breze).

Pred ulazak u kanjon Crne reke

Pred ulazak u kanjon Crne reke

Ova trasa, duga tačno 15 km, nije kružna, ali to može postati – od mesta gde izbija na asfalt to tačke kod pilane (odakle je krenula) deli vas samo još 2,3 km, tako da, ukoliko ste na njen početak stigli kolima, ne treba preći još puno da biste se do kola vratili.

Put često prelazi Crnu reku

Put često prelazi Crnu reku

Na ovom putu ćete na više mesta nailaziti na izvore i česme – prvo kod Danilovih vrela, a zatim na platou Breze veći broj salaša ima sopstvenu česmu, tako da ćete do vode relativno lako dolaziti. Trasa nije teška, ni kondiciono ni tehnički, tako da je sjajna za šetače i rekreativce koji žele da upoznaju još jedan kutak u mozaiku lepota Homolja.

Nakon 15 km prijatne šetnje, ponovo izbijamo na asfalt

Nakon 15 km prijatne šetnje, ponovo izbijamo na asfalt

Zahvaljujemo Klubu aktivnih uživalaca prirode „Beograd“ na fotografijama sa pešačke ture ovom trasom, realizovane 30. aprila 2012.