Dužina trase – 121 km
Ukupni uspon – 3800 m
Najniža tačka – 570 m
Najviša tačka – 1750 m
Kondiciona težina – 7/10
Tehnička težina – 6/10

Visinski profil
Tri treka po Zelengori

(kliknite na link da preuzmete .gpx datoteku)

Kažu da je Zelengora najlepša planina BiH. Njen jedinstven spoj krša i pitomine, livada i stena, visoravni i strmina, kanjona, jezera, gustih mešovitih šuma, istinski fascinira ljubitelja prirode. Nije čudno da je najlepši deo ove planine obuhvaćen nacionalnim parkom „Sutjeska“, mnogo poznatijim po Perućici, Magliću i Trnovačkom jezeru.

Jezero Donje bare i brvnara (koja se može iznajmiti)

Jezero Donje bare i brvnara (koja se može iznajmiti)

Zelengora je i planina sa najviše ledničkih jezera u BiH, kojih (manjih i većih, stalnih i sezonskih) ima čak desetak. Šest od njih nalaze se unutar granica nacionalnog parka. Tri treka koja smo spakovali u ovu GPX datoteku imaju nameru da vam omoguće da biciklom ili terenskim vozilom za što kraće vreme obiđete što više lepote Zelengore.

Orlovačko jezero

Orlovačko jezero

Sva tri treka polaze sa Tjentišta, od raskrsnice prilaznog puta hotela „Mladost“ i magistrale – dva ka severu, jedan ka jugu. Južni predstavlja jednostavniji, kraći i lakši prilaz Orlovačkom i Jugovom jezeru (preko sela Krna Jela), a severni će vas provesti kroz kanjone Vrbničke reke i Palež, pored Crnog i Zelenog jezera i preko Pašine poljane, sve do Jugovog jezera. Trek koji prolazi kroz rampu (plaća se ulaznica 5 KM po osobi i 3 KM za vozilo) i prateći kanjon Hrčavke ulazi u srce nacionalnog parka obilazeći jezero Donje Bare i Ljubin Grob nudi vam priliku da stignete do nekih tačaka koje su pogodne za dalji pešački obilazak najviših vrhova Zelengore, ali i da vidite katune rasute po visoravni Trebove planine.

Noć u kampu na Orlovačkom jezeru

Noć u kampu na Orlovačkom jezeru

Ekstremni biciklisti čak mogu da spoje taj trek i severnu obilaznicu oko Zelengore – dovoljno je pregurati bicikle par kilometara od spomenika na Ljubinom grobu do puta uz Vrbničku reku.

Jedan komentar vezan za stizanje od Paleškog kanjona do Orlovačkog jezera: na kraju kanjona put se završava slepo, zalazeći u gustiš. Stotinak metara iznad vas, desno u šumi, nalazi se makadam Kalinovik – Čemerno, koji prolazi pored Orlovačkog i Jugovog jezera. Do njega se može stići korišćenjem šumskih vlaka, kojih ima nekoliko. Ja sam u ovom treku obeležio onu koja je bila prohodna leta 2010. Strmina je ekstremna, tako da ćete na tom kratkom potezu svakako morati da pregurate bicikle, a vlasnici terenskih vozila moraće da imaju reduktor i kramponke, uz uslov, naravno, da duže vreme nije padala kiša i da je podloga potpuno suva. Dakle, može se reći da je ovaj trek bezbedan samo u letnjim uslovima.

Više informacija o ovoj trasi i mogućnostima smeštaja po Zelengori možete naći u vodiču za Zelengoru u časopisu Auto Bild (SiCG izdanje) broj 19 iz 2010. godine, koji izlazi 13. oktobra 2010.

Dodatni resursi:

Foto album „Zelengora i njena jezera“ u galeriji Freebiking sajta