Dužina treka 33km

Ukupni savladani uspon 590 m

Najniža tačka treka 198 m

Najviša tačka treka 708 m

Kondiciona težina treka 3/10

Tehnička težina treka 4/10

Izvori vode 1 i u retkim naseljenim kućama uz put

Visinski profil
Trgoviste-Cvetke

Kotlenik je planina koju kraljevački biciklisti naširoko obilaze. I ne samo kraljevački – ne sećam se da je neko pominjao vožnju po ovoj lepotici. Otprilike da je razlog nedostatak kvalitetnih makadamskih puteva, a i blizina viših planina, pa nekako Kotlenik dođe nedovoljno interesantan.

Evo jednog mog predloga u korist teze da biciklisti imaju šta da traže u tom kraju :)

Prvi deo uspona je asfaltni put, sa dosta "živih" kuća

Prvi track neka bude vožnja jugoistočnom stranom. Od Kraljeva krenete ka naselju Grdica, pa preko moravskog mosta i ubrzo dolazite u selo Sirču, gde počinje uspon. Sirča je inače granično mesto Šumadije, uvek okupano suncem jer se cela nalazi na južnim obroncima Kotlenika.

Pre škole i crkve, a kod čuvene nekadašnje Gasove kafane vodi put ka zaseoku Ravni Gaj, a desno ostaju Gajčani. Iako se to teško primećuje na samoj stazi, Ravni Gaj je u stvari neka vrsta prevoja nakon koga se polako spajamo sa dolinom Trgovištanske reke, koja u jednom delu formira prelep mali kanjon. Taj deo je asfaltiran i neopisno živopisan – ostao mi je u divnom sećanju.

Kanjon Trgovištanske reke

Na odvajanju od reke za selo Trgovište ponovo skrećemo na makadam, a uspon ide i do 20%. Prolazimo pored lovačke kuće, a žbunje je bilo puno divljih malina i kupina.

Komšijska baka nam bere divlje maline

Dolazimo u Trgovište. Kako mu samo ime kaže, nekada davno centar trgovine na ovim prostorima, mesto sa hiljadu stanovnika i raskrsnica trgovačkih puteva – danas selo sa par desetina staraca.

Slabo gde se dimnjak puši...

Pogled na dolinu Kraljeva

Prelep prizor u divljini

Put kroz selo je loš i uzak. Teško je reći gde je neko centralno mesto – možda kod izvora sa klupom za odmor. Mnogo puteva odlazi na sve strane, ali nijedan ne deluje dovoljno kvalitetan. Naš put nastavlja uzbrdo, na glavni greben Kotlenika.

Ko bi rekao da šuma krije solidan put

Izlazimo na solidan put i goredoliramo, dok nam vidik otežava gusto rastinje sa strana. Put je dosta zarastao, tri puta su mi se bušile gume pre nego što smo na jednoj od raskrsnica napustili put za Veliki vrh i krenuli da se spuštamo ka selu Cvetke.

Crkva u Cvetkama

Prolazimo pored Cvetačke crkve i izlazimo na asfalt koji nas vodi na svima nam mrsku Ibarsku magistralu i dalje do Kraljeva.

Vulkan? Veliki vrh slikan iz Cvetaka

Uzgred, kažu ljudi da je Veliki vrh Kotlenika u stvari kupa ugašenog vulkana. Procenite sami sa slike iz Donjih Cvetaka :)