Dužina trase –  19 km
Ukupni uspon – 605 m
Najniža tačka – 1048 m
Najviša tačka – 1544 m
Kondiciona težina – 3/10
Tehnička težina – 2/10
Izvora pitke vode – 2 poznata

Visinski profil
TARA vrh Zboriste

Na deonici puta Mitrovac – Zaovine, od mesta Krnja Jela (oko 3 km od centra Mitrovca), levo odvaja makadamski put prema skijalištu „Iver“ i dalje do Mokre Gore. Od tog mesta i tim putem vodi prelepa pešačka tura čiji je krajnji cilj uspon na najviši vrh planine Tare – Zborište (1544 m.n.v.).

Nakon predjenih 2,5 km je zaseok Sekulić u kome je neposredno ispod puta dugačko betonsko korito sa česmom. Posle 500 metara sledi raskrsnica sa drvenim bilbordom „Park prirode Mokra Gora“. Levim putem ulazimo u široku pašnjačku dolinu sa retkim smrčama – Ljuto polje. Prolazimo Ružića do, odakle staza skreće u pravcu juga. Sledi uspon do grebena zvanog Miloševac. Sa leve strane vrh Runjeva Glavica, a staza, odnosno put odvaja desno preko grebena. Sa leve strane je izvorište reke Bratešine. Ispred nas se pojavljuje dugačak šumovit greben koji se na desnoj strani završava uzvišenjem. To je vrh Zborište. Ispod njega se ponovo uklapamo na široki makadamski put, ali samo nekih 100 metara do sledeće raskrsnice, gde  levo  vodi strma kolska staza uz usek i stranom do samog grebena. Na ovoj deonici se mogu primetiti planinarske oznake – markacije na pojedinim stablima bora.

Od mesta gde staza izbija na greben, neophodno je skrenuti oštro desno između borova (staza je takođe vidna) i nakon 200 metara stiže se na kraj grebena. Vrh Zborište je označen manjom gomilom kamenja. Pogled na Zaovinsko jezero ometaju krošnje borova, tako da bi se uživalo u jednom takvom pejzažu, potrebno je spustiti se 50 metara u pravcu zapada. GPS pokazuje pređenih 10,5 km.

Povratak istom stazom do širokog makadamskog puta. Dalje nastavljamo desno tim putem preko grebena zvanog Gavran. Nakon pređenih 700 metara ovim putem, na oko 300 metara levo, u dolini je drvena česma sa hladnom pijaćom vodom. Širokim putem se nastavlja bez skretanja sve do zaseoka Sekulić i Krnje Jele.