Dužina trase – 17.5 km
Ukupni uspon –1076 m
Najniža tačka – 290 m
Najviša tačka – 1159 m
Kondiciona težina – 6/10
Tehnička težina – 5/10
Izvora pitke vode – 3

Visinski profil
Veliki malinik

IMG_1315

"Oblaci na planini" pogled iz podnozja

Malinik planina sa prelepom florom i bogatom faunom, bila bi kao i svaka druga planuna da nema ono sto je cini posebnom i drugacijom, a to je Lazarev Kanjon. Celom duzinom severne strane taj prirodni dragulj joj je podario popularnost. Popnite se na Malinik i uzivajte u pogledu na kanjon.

IMG_1386

Prelepa flora

Sam uspon na Malinik pocinje nedaleko od Lazareve Pecine u selu Zlot, gde se lako moze naci prenociste u privatnim domacinstvima. A nedaleko odatle nekoliko kilometra u pravcu severa se nalazi i planinarski dom Beljevina ciji domacini uvek i rado docekuju goste.  Krenuvsi putem treka prema Maliniku kroz sume planine izlazi se na Kovej. Mesto sa koga se najlepse i najbolje moze uzivati u pogledima na kanjon, osecaj kao da lebdite nad njim daju vam strme litice i sama dubina kanjona.

IMG_1376

Valja Mikuli

IMG_1377

Valja De Mizlok

IMG_1361

Iznad Lazarevog kanona

IMG_1411

Kanjon sa cetiri kraka

Krenuvsi dalje od brojnih vidikovaca prema grebenu nepristupacan teren zahteva mozda pomalo znanja i iz alpinizma, ali bez straha savladace ga svako,  ali oprezno. Greben vas vodi ka zaravnjenom delu planine, mestu okruzeno sumom, na raskrsnici sumskih puteva, gde se moze drugom stranom dodji i terenskim vozilom. Na tom mestu se nalazi i izvor sa vodom tako da ovaj prostor je najbolje mesto na kome mozete napraviti logor i kampovati, i vase tumaranje po planini pretociti u visednevni uzitak. Dalje nedaleko odatle izlazite na sam vrh Velikog Malinika sa 1158 mnmv. Nakon uzivanja na najvisoj tacki kroz gustu paprat se spustate  juznom stranom ka Malom Maliniku sa 1019 mnmv i dalje sve spust ka selu Podgorac…

IMG_1470

Mali Malinik

IMG_1492

Spust ka Podgorcu

IMG_1328

Leptir uziva u prirodi

IMG_1391

A neki se prave vazni jer su lepi