Zimski alpinistički tečaj

Najave izleta i drugih dešavanja postavljenih u kalendar Staza i Bogaza. Za više detalja, kliknite na željeni izlet.

Loading Događaji

« All Događaji

 • This event has passed.

Zimski alpinistički tečaj

12. марта 2016. - 20. марта 2016.

Kao i svake godine i ove zime Alpinistički Odsek Šabac organizuje Zimski početnički alpinistički tečaj na Komovima. Tečaj vodi iskusni instruktor alpinizma Vojislav Škrbić po programu koji propisuje Komisija za alpinizam PSS-a.

KONKURS ZA POČETNIČKI ALPINISTIČKI TEČAJ – ZIMSKA TEHNIKA

 

ISTIČEMO DA JE BAVLJENJE ALPINZMOM AKTIVNOST VISOKOG RIZIKA OD POVREDA ILI SMRTI I DA UČESNICI MORAJU BITI SVESNI POSLEDICA KAO I DA PRIHVATAJU RIZIK NA SVOJU ODGOVORNOST

 

Alpinistički Odsek Šabac (Gospodar Jevremova 9/1/9 Šabac) i PSD Železničar Šabac organizuju zimski početnički alpinistički tečaj na Komovima od 12 03 do 20 03 2016 godine.

Vođa tečaja i instruktor je Vojislav Škrbić Šeki iz Šapca – instruktor alpinizma i Gorski spasilac, predavači i pomoćni instruktori su Olivera Kačarević i Dragutin Milovanović iz Šapca. U zavisnosti od broja učesnika tečaja organizatori će obezbediti dovoljan broj pomoćnih insteruktora i vođa naveza (maksimalan broj učesnika je 20). U slučaju organizacionih i tehničkih probleme organizator zadržava pravo otkazivanja tečaja.

Skup učesnika tečaja je 12 03 2016 god. u Privatnim katunima( Jukića ) na Štavnama (Komovi), kada zvanično počinje tečaj (sopstveni prevoz do zbornog mesta). Cena smeštaja je 7€ dnevno za ležaj plus 0,5€ boravišna taksa počoveku. Hrana je iz ranca.

Kotizacija za tečaj je 120 €, plaća se po dolasku na zborno mesto uz popunjenu prijavu. Učesnici su dužni da regulišu lično osiguranje.

Potrebna oprema: uže (na dvoje), cepin, dereze, četiri prusika dužine 4 do 5 m, kaciga, (ledni čekić, tri ledna klina, tri – četiri klina za stenu po mogućnosti), penjački pojas, osmica, tri – četiri karabinera, dva karabinera sa osiguračem, naočare za sneg (glečer brile), kamašne, dva para rukavica, podmetač, vreća za spavanje (za zimske uslove, bivak u snegu), oprema za bivakovanje, topla jakna (veston), čeona lampa, prva pomoć, sveće i šibice, primus, pribor za jelo, kesa za đubre, itd.

Program tečaja sastoji se iz teoriskog i praktičnog dela:

Teoriski deo:

 1. Planinarstvo i planinarska organizacija
 2. Alpinizam – istorijat i značaj
 3. Istorijat planinarstva i alpinizma u Srbiji
 4. Opasnosti u planinama – sa osvrtom na zimske opasnosti, lavine, mećava, strehe…
 5. Priprema za uspon, uspon i ocenjivanje smeri, sa akcentom na zimske smeri (sneg, led i kombinovane smeri (miks) stena sneg led)
 6. Meteorologija
 7. Bivakovanje Orijentacija
 8. GSS, organizacija GSS-a, organizovanje akcije spašavanja i prva pomoć
 9. Oprema
 10. Fiziologija, trening i ishrana
 11. Ekspedicionizam i aklimatizacija na velikim visinama

Praktičan deo:

 1. Kretanje sa cepinom i derezama slobodno uz strmu snežnu padinu, niz strmu snežnu padinu i prečenje strme snežne padine u levo i u desno.
 2. Kretanje sa cepinom i derezama u navezi uz strmu snežnu padinu, niz strmu snežnu padinu i prečenje strme snežne padine u levo i u desno i izrada osiguravališta na strmoj snežnoj padini
 3. Zaustavljanje prilikom poskliznuća na strmoj snežnoj padini sa cepinom
 4. Zaustavljanje pada partnera na strmoj snežnoj padini u navezi
 5. Spust niz uže preko ledenog klina (pečurke), preko cepina i lednog čekića (dva cepina)
 6. Spust niz uže na steni i samospašavanje uz uže
 7. Ledničko navezivanje i spašavanje iz ledničke pukotine – pokazno
 8. Probijanje i prosecanje snežne strehe
 9. Izrada bivaka u snegu (vučije jame) i noćenje u njima
 10. Uspon na predvrh Koma Vasojevića (2250 m) po navezama i pristup na vrh Koma Vasojevića (2463 m) i silaz sa predvrha svih naveza po smeru „A“ (Smerkeov vodič stene Jugoslavije)
 11. Izrada improvizovanih transportnih sredstava
 12. Vezivanje i upotreba čvorova

Prijave na e-majl vskrbic54@gmail.com informacije i prijave kod Olivere Kačarević mob tel.+381(0)62252897 i Vojislava Škrbića +381(0)642094738.

Sportski pozdrav i vidimo se na Komovima.

 

Detalji

Početak:
12. марта 2016.
Kraj:
20. марта 2016.
Događaj Category:

Organizator

Vojislav Škrbić
Telefon:
0642094738
E-pošta:
vskrbic54@gmail.com

Mesto

Komovi
Andrijevica, Crna Gora + Google Map

Komentari

Nema još komentara.

Оставите одговор