Dužina:                       11.2(+5) km
Ukupan uspon:            1561 m
Najniža tačka:              1015 m
Najviša tačka:              2509 m
maks.nagib us./sp.:     ~ 40 %
Kondiciona težina:       6/10
Tehnička težina:          3/10
Pitka voda:                  do 2000mnv

Visinski profil
Peleaga

Prisećajući se prošlogodišnjeg uspona na Moldoveanu, pomislio sam da li da se upuštam u novu „Rumunsku golgotu“, ali Retezat se pokazao kao mnogo „pitomiji“. Staza koju smo prošli obiluje vodom u vidu izvora, potoka, slapova, četinarska šuma je veličanstvena, a sam uspon zahteva povećan nivo fizičke spremnosti, mada tehnički nije preterano zahtevan.

Trek počinje na kraju puta koji je moguće preći standardnim vozilom, bolji terenac ili kako smo se sami uverili, traktor mogu i dalje. Nakon 3,5km po „putu“ uz reku koja je posebna po stenama obojenim u crveno (u pitanju je neka vrsta mahovine ili sl.) ulazimo u šumu. Put se nastavlja uz navedenu reku, a u stvari se krećemo po koritu ove reke ili čitavog niza reka i potoka koji verovatno tokom proleća ovde teku na sve strane. Četinarska „čudna“ šuma je prekrivena mahovinom, tako da su prizori prekrasni. Sliku još lepšom čini veliki broj slapova tako da ste primorani da veoma često zastanete i neobuzdano „škljocate“ foto aparatom, koji više i ne „škljoca“, već svojim „bipkanjem i pištanjem“ kao da kvari tišinu ove šume u kojoj je čak i žubor potoka deo „tišine“. .

Na 6-om kilometru i na visini oko 1700mnv šuma prerasta u nisko četinarsko rastinje i tu se nalazi i Cabana Genciani u kojoj smo bili narednih dana smešteni, a koja pruža dobar zaklon od kiše, vetra, hladnoće i eventualno snega i gotovo ništa više. Nastavljajući prelazimo preko većeg broja potoka, često hodamo po kamenim stazama zaraslim u visoku travu svesni da ispod njih protiče voda, rastinja je sve manje i ovaj lagani uspon dug oko 2km i 300m u visinu završava se kod jezera Pietrele, ovde je zgodno napraviti odmor pošto sledi oštriji uspon.

Naredni kilometar nas dovodi na prevoj i uskoro na vrh 2350mnv, nakon kraćeg spusta 50-ak metara kreće konačan uspon ka vrhu Peleaga 2509mnv. Staza je velikim delom u kamenim gromadama, tako da je dobra obuća neophodna da bi se sigurno popeli na vrh. Pogled je odavde prekrasan, ali oblačan dan je pokvario ukupan utisak što je uveliko ispravljeno sutrašnjim usponom na vrhove Retezat i Bukura.

U zagradi navedenih 5km bilo je neophodno za povratak u Cabanu Gencianu. Više fotografija i korisnih informacija na http://www.trekking.in.rs/?p=250&pid=175.

Uspon je izveden u organizaciji PD „Jelenak“ Pančevo, a vredne informacije pre uspona prikupio sam na sajtu PD „Pobeda“ i na Wikiloc-u.