Kraljevo – Brezna – Debelo brdo – glavni greben Stolova – Kamarište – Usovica – Čiker – Ozren – Žiča – Kraljevo

Dužina trase – 51 km
Ukupni uspon – 1200 m
Najniža tačka – 221 m
Najviša tačka – 1375 m
Kondiciona težina – 6/10
Tehnička težina – 4/10
Izvori – 6 mapiranih

Visinski profil
stolovi-narcisi1

Prošle nedelje, održana je tradicionalna manifestacija ,,Narcisu u pohode”.

Krenulo se od Kamenice, pa preko Orlovca, Ravnog stola do Usovice, oko dvanaest kilometara u jednom pravcu. Planinari, ljubitelji prirode, ali i desetogodišnjaci iz Kikinde, Sente, Beograda, Novog Sada, Niša, Vršca, Leskovca, Aleksinca, Zrenjanina, Kraljeva i drugih gradova Srbije, po veoma lepom vremenu sredinom dana ,,dopešačili” su na vrh Stolova odakle je ,,pucao” vidik na celo Kraljevo, levo do Čačka i tamo dalje, desno, gotovo do Vrnjačke Banje i Kragujevca. Iza leđa, venac planinskih masiva prekrivenih višestoletnom gustom šumom.

Kao i ranijih godina, organizator je za sve učesnike pripremio čaj i hladnu vodu iz cisterne za osveženje. Bila su dežurna i ambulantna kola. Po povratku, u planinarskom domu ,,Zorica Gizdavić” u Brezni za sve učesnike obezbeđen je vojnički pasulj.

Prema zvaničnim podacima, u manifestaciji je učestvovalo oko 500 planinara. Međutim, bilo je još učesnika, ali se mnogi zaljubljenici prirode nisu evidentirali kod organizatora.

Ovo je novinski izveštaj sa planinarske manifestacije „Narcisu u pohode“ u organizaciji Planinarskog društva „Gvozdac“, koja se tradicionalno održava polovinom maja. Ne retko, na istoj trasi mogu se videti i biciklisti koji spadaju u ovaj poslednji pasus, kao neevidentirani. Ja lično ne volim te grupne manifestacije jer mi gužva sputava slobodu uživanja u prirodi, pa se obično odlučujem za neki drugi datum.


Vožnja je na nekim delovima zaista naporna tako da se ne preporučuje na samom početku MTB sezone. Track kreće iz centra grada, što je tradicionalno startno mesto za kraljevačke bicikliste. Kreće se na ibarski most, pa magistralom do Beranovca i skretanja za Goč. Kako na putu do vrha nema izvora, obavezno stajanje je ili na izvoru u Kamenici, ili u prodavnici u centru tog sela, na nekih 350mnv.

Preko puta prodavnice počinje makadamski uspon na glavni greben Stolova koji je relativno strm i naporan. Ubrzo prolazite nedaleko od jezerceta u Meljanici. Posle početnih četinarskih šuma izlazi se na relativno ogoljeni deo, pa je po sunčanom danu jako teško pronaći hlad. Posle 5,5 km vožnje i uspona na 960mnv, dolazite do putokaza Brezna – 1h i Stolovi – 1,5h. Ovo je kraj prvog dela opisa, a sledi uspon do istog putokaza, ali iz pravca Brezne.

Dakle, iz Kamenice produžavamo asfaltom. Posle 5,5km, na 563mnv nailazite na skretanje desno za selo Šošanicu. Pratite taj dobar makadam, i krivudajući brzo dobijate na visini. 3km dalje naići ćete na kuću sa desne strane sa česmom i vidikom na greben Stolova i vrh Kamarište. Posle toga kreće goredoliranje. Ubrzo ćete naići na strelice za Stolovi i Breznu 0.30sat. Nastavljate desno kamenitim putem koji izlazi na prostranu livadu. Sledi kraći spust, a onda uspon koji se završava stminom od skoro 25% ka spoju puteva iz Brezne i Kamenice i već pomenutim putokazima.

Odatle ćete sve vreme gledati vrh Kamarište koji vam se čini da je na dohvat ruke. Uskoro obično primetite i bočni vetar koji vas prati do kraja uspona. Prolazite Ravni Sto i Nilovsku prevoju gde se posle blagog spusta penjete ili putem sa desne strane brda, ili gurajući bajk sa leve strane. Tu izlazite na poslednji kilometar uspona livadom do kućice sa radio antenama na vrhu Stolova. A odatle vam se pruža pogled na pola Srbije! Ko ume da prepozna, po idealnom vremenu može videti većinu planinskih vrhova naše zemlje, dolinu Zapadne morave sa Kraljevom i Čačkom, a noću se vide i svetla Kragujevca.

Posle odmora, uživanja i konzumiranja svega prehrambenog iz torbi i ranaca, kreće se ka Kraljevu severnom stranom, prvo kroz šumu, a onda se nailazi na greben koji se sužava na usku stazicu. Pažljivo se silazi na makadam koji vodi oko drugog po visini vrha Stolova – Čiker (ko želi, može se odatle popeti na njega). Sa puta se pruža prelep pogled na ibarsku klisuru i srednjevekovni grad Maglič.

Put kreće naniže, sve je strmiji, pa će oni koji vole brzu vožnju preći petnaestak kilometara do manastira Žiče za otprilike pola sata! Oni malo sporiji mogu uživati u pogledu na Troglav i Čemerno, na dolinu Morave i na vrhove Čiker i Kamarište od kojih se polako udaljavate. Poseban utisak ostavlja lepota Žičke reke u gornjem toku. To je i poznato kraljevačko izletište, a i ljubavno gnezdo mnogih parova. Zato ne zagledajte puno u naizgled prazne automobile, parkirane nedaleko od puta 🙂

Uskoro nailazite na prve kuće, izlazite na asfalt i spuštate se do manastira Žiča. Ostalo je laganih 4km putem do Kraljeva.

Visinski profil
stolovi-brezna

Evo i drugog tracka koji dopunjuje prethodni i može se planirati bilo kakva kombinacija – krug od Kamenice grebenom do raskrsnice pred Ravnim Stolom, a odatle nizbrdo do planinarskog doma u Brezni i asfaltom do Kamenice.

Dodatak: Vrh Stolova je Kamarište, a ne Usovica !!!

Mnogi od vas su bili na vrhu Stolova. Mnogi od vas su bili na Usovici.
Sve je to u redu. Ali ono što tu baš i nije u redu je to da – Usovica nije vrh Stolova!!!

Najviši vrh Stolova je u narodu poznat kao „Kamarište„. Neki ga nazivaju i „Ravni sto“, zbog platoa na vrhu.
A Usovica? Šta je sad to?
E, Usovica je onaj greben kojim hodate kada krenete ka Čikeru! Onaj prevoj između njih. A zašto se u literaturi piše da je najviši vrh Stolova – Usovica? Jednostavno! Kod vojnih karata koje su zadugo jedine postojale, na 1:50.000 i 1:100.000 vrh je obeležen cifrom 1375.
Najbliže ime su Čiker i Nilovska Prevoja, koji označavaju sasvim druge predele Stolova. Ali na 1:25.000, pojavljuje se natpis „Usovica“ tamo gde treba i da bude, na prevoju.
Kamarište nije obeleženo, nego takođe piše 1375.

Kako su ljudi koji nemaju veze sa Kraljevom i Stolovima morali da daju neko ime vrhu, rešenje je bilo – uzmi najbliži naziv: Usovica je mesto na vrhu Stolova. E, žao mi je, nije…

Evo kako to izgleda na topo karti 1:25.000:

Bilo bi lepo da svi vi krenete da ispravljate nepravdu prema Stolovima, da barem naše potomstvo počne da zove Kamarište vrhom ove planine.