Ukupna dužina treka 8156m
Ukupni uspon 55m
Najviša tačka 1080m
Najniža tačka 336m
Kondiciona težina 4/10
Tehnička težina 6/10

Visinski profil
Kanjon Brusnice<

Na osvajanje kanjona Brusnice se kreće sa Predovog Krsta, najbolje, u avgustu ili septembru, posle što dužeg sušnog perioda. Padavine, i u ovom periodu godine enormno otežavaju spuštanje niz kanjon, te se i najiskusnijima ne preporučuje ulazak u isti. Pre polaska je potrebno obezbediti čamac ili brodić koji će u dogovoreno vreme čekati na ušću Brusnice u Perućačko jezero.

Dream team

Oprema za ovaj kanjon podrazumeva alpinistički pojas, karabinjer, osmicu, 20m užeta, šlem, rukavice i po mogućstvu neoprensko odelo. Obuća, što čvršća, a što lakša, ja sam lično imao problem jer sam išao u zimskim gozericama koje su posle 200m kretanja kanjonom bile prepune vode i teške, veoma teške…

Od Predovog krsta se spušta dobrim makadamom do Čedine kuće, gde smo mi išli levo, a svima bih preporučio da idu desno, te da u kanjon uđu iz Galinske reke i uštede jedan abzajl.
Dalje se kreće koritom Brusnice. Najzgodnije je da se pokvasite na prvom dubljem mestu, jer ce to umnogome ubrzati dalje kretanje, jer se nećete bespotrebno truditi da ostanete suvi.

Treba obratiti pažnju na kamenje koje otiskuju životinje koje ste isterali iz kanjona. Kanjon je prirodno stanište divokoze i medveda, ali teško ćete ih videti u kanjonu, jer vas na vreme osete i pentraju se uz kose pune nestabilnog kamenja. Iz kanjona ipak nećete isterati, žabe, leptire i poskoke, kojih nema previše ali ih se ipak treba paziti.

Kanjon se na nekim mestima sužava na manje od 1m, a tek ponegde možete ugledati sunce i malo se otkraviti na njemu. Broj mesta na kojima treba koristiti užad direktno zavisi od količine vode, a mi smo na samo još jednom mestu radili abzajl, a na 2 se samo pridržavali za užad. Reka ponire otprilike na polovini kanjona, pa je u drugoj polovini voda samo u koritima.

Spust je, od Čedine kuće, trajao 6 i po sati, sa jednim odmaranjem za klopu i presvlačenje.
Inače, spuštali smo se u vreme kada je radjen remont HE Bajina Bašta. Nivo jezera je bio spušten za nekih 18m pa smo imali prilike da vidimo i marsoliki predeo zaliva na ušću Brusnice.

Presvlačenje i još 2 i po sata vožnje brodićem NP Tara, kroz impozantni kanjon Drine, uz svraćanje po pitku vodu sa Crnog potoka na bosanskoj strani naspram Velikog kraja.
Sve u svemu, izuzetno iskustvo za osmočlanu ekipu PASK “Vukovi sa Drine“.

P.S. GPX fajl je ručno crtan u GE, iz jasnih razloga, tako da nije izveden sa visokom tačnošću, što ne bi trebalo da bude problem, obzirom na samo jedan izlaz iz kanjona 🙂