Dužina trase – 43 km
Ukupni uspon – 800 m
Najniža tačka – 170 m
Najviša tačka – 780 m
Kondiciona težina – 5/10
Tehnička težina – 6/10
Izvora pitke vode – 4

Visinski profil
Kučevo – Sige – Ceremošnja – Trest – Krepoljin
(kliknite na link da preuzmete GPX datoteku)

Vodenica u dolini Sige
Vodenica u dolini Sige

Evo odličnog načina da zapadni deo Homoljskih planina jednom živopisnom trasom biciklom presečete sa severa na jug. Prvi deo ovog treka je asfaltni, sa umerenim usponima. Prva uzbrdica počinje 3 km nakon starta treka, iza Kučajne, savlađujući 250 m do račvanja puteva za Ravnište i Bukovsku. Odatle sledi kraća nizbrdica do sela Ceremošnja, a zatim vrlo blagim usponom (i dalje asfaltom) napredujete uz rečicu Sige ka njenom izvorištu, gde posećujete vodopad Sige. Asfalt prestaje oko kilometar pre vodopada, na kraju sela Plavčevo. Obratite pažnju da skrenete desno kod raskršća za Plavčevo, umesto da produžite levo naviše ka Ceremošnji – na uspon ka Ceremošnji ćete krenuti nešto kasnije, prvo idemo do vodopada.

Vodopad Sige
Vodopad Sige

Dolina kojom teče rečica Sige je vrlo lepa, i predstavlja sjajno mesto za kampovanje (nekoliko stotina metara pre vodopada postoji mesto sa stočićem i klupicama, koje je prosto savršeno za zabadanje šatora). Sam vodopad je kaskadni i vrlo živopisan, ali je najatraktivniji u proleće, jer preko leta ume i da presuši.

Sjajno mesto za kampovanje u blizini vodopada Sige
Sjajno mesto za kampovanje u blizini vodopada Sige
Pećina Ceremošnja
Pećina Ceremošnja

Nakon posete vodopadu, vraćate se istom trasom kroz selo Plavčevo, do asfaltne raskrsnice, gde krećete uzbrdo ka Ceremošnji. Posle kraćeg, ali nešto oštrijeg uspona, stižete pred pećinu, gde postoji kafana. Obiđite Ceremošnju, jer se ima šta videti – vrlo je bogata nakitom, sa atraktivnom dvoranom impozantnih dimenzija.

Posle Ceremošnje konačno se opraštate od asfalta, krećući makadamom koji dalje penje. Prvo vrlo solidan, širok i dobro nasut, ovaj put će lagano početi da se sužava i na njemu će biti sve više vode i blata, uz mestimične kolotrage. Ukoliko pedalirate po suvom vremenu, ne bi trebalo da vam predstavlja veći problem. Sve vreme vozite preko livada i kroz šumarke ispod atraktivnog istočnog stenovitog odseka Štubeja, najvišeg vrha ovog dela Homoljskih planina.

Na 26. kilometru stižete do ukrštanja grebenskih puteva i ujedno najviše tačke treka, na oko 780 m nadmorske visine. Tu skrećete oštro desno, putem koji prvo prati južne padine Štubeja, a zatim ide po grebenu između Štubeja i Vranja, vrlo atraktivnog stenovitog vrha i jednog od najboljih vidikovaca na području Homoljskih planina. Na ovom putu ćete u par navrata imati ozbiljnije kaljuge u dužini od po par stotina metara, ali možete ih i zaobići preko livada. Obratite pažnju da ne promašite skretanje na šumski put kroz Trest, na 29. kilometru – put prvo kreće preko livade, da bi ubrzo ušao u šumu. Ovo je zgodna prilika i da eventualno ostavite bicikle i pešice izađete na Vranj – do vrha imate tek oko 600 metara, ali je završnica uspona vrlo strma i ima sipara i krušljivog kamenja (pronaći ćete i planinarsku markaciju, koju će biti najbolje da pokušate da pratite).

Izbijanje na greben i ukazivanje Vranja
Izbijanje na greben i ukazivanje Vranja
Pod Vranjem
Pod Vranjem

Oprezno kroz Trest – ova gusta šuma, više nalik na džunglu, uvek je vlažna, tako da je podloga skliska. Naročito obratite pažnju na nešto jačoj nizbrdici na koju ćete naići na 600 m od ulaska u šumu – nije duga (200-300 m), ali traži koncentracije.

Duboko unutar Tresta

Duboko unutar Tresta

Na 33. kilometru konačno ćete izaći iz Tresta i vrlo brzo ćete, prelazeći puteljkom preko livada, primetiti stazu koja se odvaja desno – to je prilaz Hajdučkoj pećini. Nakon toga prolazite kroz kapiju jednog imanja, iza koje se spuštate na glavni put. Oko 500 m vas deli od Pogane pećine, koja se krije u dolini rečice desno od vas. Nakon obilaska Pogane pećine, vraćate se na glavni put, koji vodi nizbrdo sve do Krepoljina, dolinom Komnenske reke. 35. kilometar vas dovodi do vrela Komnenske reke, odnosno Mijucića pećina, gde se vredi spustiti.

Vrelo Komnenske reke (Mijucića pećina)

Vrelo Komnenske reke (Mijucića pećina)

Nizvodno od vrela Komnenske reke, skoro do spajanja sa putem koji ide uz Krepoljinsku reku, put je prilično blatnjav, zbog čega je uputno ovu trasu izbegavati po vlažnom vremenu. Postoji i grebenska alternativa, ali ona podrazumeva da oko pola kilometra pre vrela Komnenske reke skrenete na oštar uspon levo, koji će vas izvesti na greben, gde treba samo uhvatiti desni put i pratiti ga sve do spusta u dolinu.

Ovaj trek može se kombinovati sa trekom Vitovnica – Trest – Krepoljin, kako biste dobili i alternativnu varijaciju, sa spustom ka dolini Vitovnice umesto ka Krepoljinu.