• Dužina: 24.3km
  • Ukupni savladani uspon: 650m
  • Najniža tačka treka: 662m
  • Najviša tačka treka: 1191m
  • Kondiciona težina: 6/10
  • Tehnička težina: 8/10
  • Broj izvora pitke vode: 3

Visinski profil
Radan – mali krug.gpx

Startno mesto ovog treka je moja vikendica na Radanu, što je za mene logičan izbor, ali za ostale preporučujem da to bude motel „Radan“. Pre svega što se na vožnju polazi po, manje-više, ravnom terenu pre prelaska na uzbrdice i zbog pogodnog mesta za parkiranje automobila, ako ste njime došli. Od vikendice do motela je jaka uzbrdica po asfaltnom putu koja nije prijatna za sam početak vožnje.

Od motela se kreće zemljanim putem ka severu, ka mestu Dobra Voda. Nakon 2,5km stiže se do raskrsnice gde treba skrenuti levo i ići naviše.

Raskrsnica - levo
Raskrsnica
Izvor preko potoka
Izvor preko potoka

Na ovom delu puta kreće deo treka koji je odredio kondicionu težinu. Podloga je makadam dobrog kvaliteta, ali uspon nije za potcenjivanje. Nakon 5-6 kilometara od motela stiže se do prvog izvora pitke vode koji se nalazi preko potoka sa leve strane puta (slika gore desno). U toplijem letnjem periodu ovaj izvor ima tendenciju da presuši. Na 100 metara od izvora, sa desne strane puta, se nalazi objekat ispred kojeg je spomenik sa izvorom. Na žalost, i taj izvor je presušio pre par godina, sada je potpuno neaktivan.

Izvor na livadi
Izvor na livadi

Nastavljajući putem, ubrzo se nailazi na skretanje sa glavnog puta, otprilike nešto više od jednog kilometra. Skretanje je u levo i na ovom treku treba ići njime, inače odoste na najviši vrh Radana, što i nije tako strašno. 🙂 Ispred ovog skretanja možete uočiti još jedno skretanje levo ka livadama. Tu na livadi možete naći još jedan izvor za koji do sada nisam video da nema vode, makar jedva curelo. Ovo je lepo mesto za odmor, jer se nadalje na ovom treku krećete pretežno nizbrdo i nema potrebe za žurbom. Ovo je zadnji izvor do sela Borince.

Nastavljajući trekom vozi se prilično horizontalno, ali je podloga izuzetno nezgodna, peskovita zemlja puna tragova kamiona. Kada je suva onda su ti tragovi bukvalno vaše linije putanje jer je prelazak sa jednog traga na drugi izuzetno nezgodan i potencijalno opasan pri većim brzinama. Srećom, takva situacija na putu se menja nakon nekih 1,5km. Put neočekivano postaje dobro utabana i ravna zemlja, a pored toga počinje spuštanje nizbrdo. Sa leve strane je prelep pogled na unutrašnjost šume koji pri brzini od 40km/h pruža pravo uživanje. Naravno, preporučuje se i posebna pažnja pri takvim brzinama.
Međutim, sve što je lepo kratko traje… pa se onda zameni nečim što je na drugačiji način lepo. 😀

Put kroz šumu
Put kroz šumu
Put kroz šumu
Put kroz šumu
Izlazak iz šume
Izlazak iz šume

Kratka uzbrdica dovodi do dela putanje gde se leva strana puta probija van šume i otvara se pogled ka istoku. Vrlo blizu ispred vas je Petrov vrh u čije podnožje će vas ovaj trek dovesti. Ispod vrha se vidi selo Borince, a severno od njega i selo Obražda kroz koje se takođe prolazi.

Deo puta od ove tačke do sela Borince je ovom treku odredio tehničku težinu. Put vodi kroz šumu, kreće se nizbrdo pod velikim nagibom, ali najbitnija njegova osobina je sama podloga. Vrlo kvrgava, povremeno i stenovita, sa puno napadalog granja i mogućih palih debala preko puta, dosta rastinja i oštrih krivina. Sve ovo može izmamiti u vama nalet adrenalina i težnju za slalom vožnjom. Tako nešto nikako ne preporučujem neiskusnim vozačima ukoliko već ne poznaju put.

Borince i Petrov vrh
Borince i Petrov vrh
Divna podloga za spust
Divna podloga za spust
Put urastao u travu
Put urastao u travu
Blokada puta
Blokada puta
Provlačenje
Provlačenje

Fotografije ovih popadalih debala su starije i trenutno ih nema na putu, ali kao što se vidi, postoji mogućnost javljanja takvih prepreka.

Serpentine
Serpentine
Pogled unazad
Pogled unazad na Petrov vrh

Kada budete izašli iz šume, napustili ste podnožje Petrovog vrha i krećete se ka selu Borince. U centru sela postoji spomen česma sa klupicama i hladovinom gde se možete odmoriti pre polaska na zadnju etapu ovog treka. Do sela Obražda se stiže asfaltnim putem, uz malo goredoliranje. Iz Obražde se nastavlja zemljanim putem sa leve strane crkve na kraju sela. Još sasvim malo penjanja i lagano se izlazi na ivanjske livade i na asfaltni put kojim se ide ka motelu „Radan“. Odatle idete ka vašoj bazi.

Česma u Borincu
Česma u Borincu

Ova vožnja ne zahteva ni mnogo vremena, ni kondicije, ali je na pojedinim delovima potrebna povećana pažnja zbog lošeg terena. Takođe, zbog kružnog oblika putanje, možete izabrati kao polaznu i završnu tačku i neko od sela Borince i Obražda, kako vama odgovara. U svakom slučaju, ovo je jedna vrlo dinamična vožnja, nakon koje ćete se sa zadovoljstvom sećati svih detalja puta.

Fotografije sa drugog dela (nizbrdo) ovog kruga možete videti OVDE.
Fotografije sa dela ove putanje možete videti i na sledećoj adresi:
Radan – Đavolja Varoš – Prolom Banja – Radan — jul 2009 – putanja se podudara sa ovim trekom do izvora na livadi (prvih 12 fotografija).