Dužina trase – 19 km

Ukupni uspon – 1033 m

Najniža tačka – 1116 m

Najviša tačka – 1866 m

Kondiciona težina – 4/10

Tehnička težina – 2/10

Izvori pitke vode – 2

Visinski profil
Jelovarnik vodopad_18082009

Iako je poštovani Slavko Šmit već objavio prikaz puta do vodopada Jelovarnik na Kopaoniku, ovde će to biti dopunjeno malo drugačijom-kružnom putanjom kojoj se pridružuje i uspon do jednog od vrhova Kopaonika-Beđirovca.

Staza počinje iz centra Kopaonika i ide se putem prema Pančićevom vrhu. Prolazi se Pajino preslo i obilazi se Pančićev vrh u pravcu jugoistoka. Nakon 3,7 pređenih kilometara po blagom usponu dolazi se do Nebeske stolice gde se nalaze iskopine srednjevekovne crkve. Zbog toga se ovaj deo Kopaonika takođe naziva i Crkvine.

Nebeske stolice-Crkvine

Od Nebeskih stolica, put se nastavlja nizbrdo i sledećih 2 km se ide u istom smeru.

Ispod Nebeske stolice

Onda se skreće u pravcu severoistoka i posle 1,7 km se stiže do rudnika olova i cinka. Odatle do vodopada je potrebno preći još 1500 m. To je moguće uraditi putem (kao što je i prikazano na treklogu) ili paralelnom stazicom kroz šumu.

Rudnik

Vodopad Jelovarnik je visok oko 70 metara i dosta je atraktivan u svom okruženju. Od puta do njega je veoma lak pristup uz pomoć izgrađenih stepenica i par mostića, a sve to se nalazi pod veoma gustim krošnjama drveća tako da je u vrelim letnjim danima zagarantovano prijatno osveženje. Zimi se vodopad obično zaledi i onda služi alpinistima kao odličan poligon za njihove treninge.

Jelovarnik

Od vodopada, dalje se može nastaviti putem prema Mramoru i Brzeću pa onda skrenuti levo u ka zapadu, ili opet preseći šumskom stazom i nastaviti putem koji se vraća natrag gore prema centru Kopaonika. Put lagano vijuga serpentinama, uspon je konstantan, a usputni vidici su nezaboravni. Potrebno je preći oko 5,5 km i onda se dolazi do mesta gde se odvaja staza prema Beđirovcu. Tu je uspon već dosta blaži, staza vodi preko livade i veoma brzo se izlazi na kupasti vrh okružen četinarima. Dalje se put nastavlja u pravcu Krčmar vode i tu se već vraća na putanju kojom se i krenulo. Od Krčmar vode do polazišne tačke ima još oko 2,5 km hoda nizbrdo.

Beđirovac

Priča o ovom i o ostalim izletima na Kopaoniku može da se pogleda na sledećem linku:

KOPAONIK