Dužina trase – 133 km
Ukupni uspon – 1400 m
Najniža tačka – 230 m
Najviša tačka – 628 m
Kondiciona težina – 5/10
Tehnička težina – 1/10
Izvora pitke vode – na svakih 3-4 km

Visinski profil
Biciklom oko Suve planine (133 km)

Greben Suve planine

Greben Suve planine

Postoje doba godine kada su šumski putevi teško prohodni ili potpuno nedostupni – zbog velikih kiša, blata, snega – kada su asfaltne ture po planinama i oko njih vrlo poželjne za svakog ljubitelja planinskog biciklizma, čak i ako inače nije ljubitelj asfalta. S druge strane, živopisni putevi sa malo saobraćaja su u svako doba godine na ceni kod onih biciklista koji preferiraju vožnju po asfaltu. Ovaj krug oko Suve planine je nešto što može da zadovolji želje obe ciljne grupe.

Odličan put na zapadnoj strani planine

Odličan put na zapadnoj strani planine

Dužina kruga je 133 km, što znači da ga prosečan rekreativac može proći za dva dana, ili biciklista u odličnoj kondiciji za jedan. Ako ste do sada puno puta uspeli da „ubijete“ po 150 i više km u jednom danu na dva točka, nemojte se polakomiti da će obilazak kruga oko Suve planine biti rutinska stvar – kao što iz visinskog profila možete da vidite, na njemu vas čeka čak 6 uspona, a savršeno ravnog terena skoro da i nema. Doduše, nijedan od ovih uspona nije osobito dug, ali vas, posle stotinak kilometara vožnje, propisno izmore.

Preporuka je da vožnju podelite u dva dana tako što ćete prenoćiti u odmaralištu na Belom Brdu iznad Divljane – lep objekat u borovoj šumi, koji je prevashodno namenjen rekreativnoj nastavi dece i sportistima na pripremama, ali prima i individualne goste (za dogovore oko smeštaja treba se javiti Crvenom krstu Niša, koji upravlja ovim odmaralištem). Od Niša preko Gadžinog Hana, Donjeg Dušnika i Babušnice do Divljane takođe kilometraža nije mala – 90 km uz 1100 m ukupnog uspona – ali to ipak prosečan rekreativac može izvesti za jedan dan.

Selo Ljuberađa

Selo Ljuberađa

Priložena trasa kreće od Ćele kule u NIšu Bulevarom Cara Konstantina, da bi 5 km kasnije skrenula desno ka Gadžinom Hanu. Na gušći saobraćaj treba računati do Gadžinog Hana, odakle ujedno počinju i ozbiljniji usponi, starim putem ka Donjem Dušniku, preko Duge Poljane. Stizanjem u Donji Dušnik ponovo izbijate na bolji, širi put koji vodi zapadnim podnožjem Suve planine, sa lepim pogledima na njen masiv. Iza sela Veliko i Malo Bonjince nailazite na raskrsnicu puteva za Leskovac i Babušnicu, gde držite levo ka Babušnici.

Ubrzo ulazite u jako lepu klisuru reke Lužnice, prolazeći kroz nekoliko sela, od kojih je Ljuberađa najživopsnije. Po prolasku klisure ulazite u široku Lužničku kotlinu, u čijem središtu leži Babušnica. Nakon Babušnice, na raskršću puteva za Pirot i Belu Palanku skrećete levo ka Beloj Palanci, da biste se iza 600 m visokog prevoja Prevala do Divljane spuštali putem kroz atraktivan kanjon Koritničke reke.

U klisuri Lužnice

U klisuri Lužnice

Kada uđete u Divljanu, obratite pažnju da ne promašite skretanje ka odmaralištu spušta se uskim asfaltnim puteljkom levo ka reci, a onda se dosta jakom strminom penje, dobijajući oko 150 m nadmorske visine u odnosu na selo. Prvo ćete proći pored jednog od najstarijih stabala Hrasta u Srbiji, ubrzo zatim nalazite i na manastir Svetog Dimitrija i 300 m dalje stižete do kompleksa odmarališta.

Odmaralište u Divljani

Odmaralište u Divljani

Put vas dalje vodi (drugog dana, ako ste odlučili da prespavate u odmaralištu) asfaltnim spustom prema selu Mokra, a zatim kroz Belu Palanku na magistralu Niš – Dimitrovgrad, kojom pedalirate 7,5 km, do Crvene reke. Na ulazu u Crvenu reku skrećete na put preko Ploča, gde vas čeka završni, ali i najduži uspon na ovoj trasi. Sa Ploča će se pružati živopisni pogledi na stenoviti amfiteatar severoistočne strane Suve planine i skrivenoj dolini u kojoj se nalaze sela Kosmovac, Toponica i Veta.

Sam vrh Ploča nudi vam i opciju da malo skrenete sa asfalta, stazom koja ide po vrhu grebena, levo od puta i prolazi pored planinarskog doma. Isto tako, od sela Mokra ispod odmarališta Divljana možete preseći zemljanim putem prema Vrgodincu i tako prepoloviti dužinu puta koji prelazite po magistrali, ali oprez – ovaj put ume da bude jako loš, naročito po vlažnom vremenu. Zato mislim da je optimalno da se držite trase priložene u ovom treku, kroz sam centar Bele Palanke. Sa Ploča, spust do Niša, preko Niške banje je rutinski – prilika da se opustite i uživate u rezimiranju utisaka.

Pogled na Suvu planinu sa Ploča

Pogled na Suvu planinu sa Ploča

Pogledajte foto album sa vožnje ovom trasom…