Dužina trase – 26 km
Ukupni uspon – 700 m
Najniža tačka – 677 m
Najviša tačka – 1356 m

Kondiciona težina – 7/10
Tehnička težina – 6/10

Visinski profil
mtb-kavgalija

Do početne tačke dolazi se asfaltnim putem od Kraljeva, preko Kamenice i Brezne. Posle prevoja iznad Brezne silazi se kod Šumareve kuće gde postoji izvor i mesto za odmor.

Vrh Stolova Usovica, kao na dlanu!

Vrh Stolova Usovica, kao na dlanu!

Krećemo niz Brezansku reku, nastavljamo uz potok Rakovac a ubrzo skrećemo desno jer je taj put dosta blaži, iako duži u odnosu na onaj koji nastavlja Rakovcem. Divan makadam vodi na zapad, a sve vreme nam je otvoren pogled ka glavnom grebenu Stolova. Obilazimo vrh Cvetalica i odvajamo se od dotadašnjeg puta, prateći greben Studene planine. Uspon je postao veći, a dobar deo puta je pretrpeo pokušaj širenja, pa smo umesto finom uskom stazicom vozili proširenim putem po kojem je (pretpostavljam) bager iskopao ogromne kamenčuge koje su ponovo zarasle u travu i potrebno je dosta pažnje da se ostane u sedlu. Dodatna pažnja je potrebna i zbog toga što treba uložiti silan napor pa odvojiti pogled od veličanstvenog prizora Ibarske klisure, Čemerna i Troglava.

...po Cvetalici

...po Cvetalici

Na pola puta prevojem, a tristotinak metara visinski do vrha nailazimo na raskrsnicu gde nastavljamo srednjom varijantom koja je kamionski put što vodi paralelno sa grebenom, do prevoja Stojanac. Desno se nastavlja grebenom, putem lošijeg kvaliteta, ali uz očuvane vidikovce, levo spušta naniže, sa sumnjivim ishodom. Mana uspona, što je standardno za Studenu i Stolove – je nedostatak izvora sveže vode.

Maretova cesma

Maretova cesma

A pod samim vrhom, kao da ju je bog postavio, nalazi se Maretova česma, pa smo iskoristili novoprobijeni strmi put koji nas je odveo pred sami cilj. Česma nas nije izneverila, veooooma hladne vode je bilo dovoljno, a na improvizovanom pojilu smo se mi hrabriji odvažili da osvežimo i noge. Napomena, u veoma sušnim godinama izvor zna i da presuši.

Mi u prvom planu, u pozadini Zeljin

Mi u prvom planu, u pozadini Zeljin

Od izvora ostaje lagana šetnjica do vrha, odakle se pruža neviđena panorama od Goča, Ravne planine, Željina pod najboljim uglom, Kopa, Golije, Radočela, Čemerna, Troglava, sve do Stolova, panorame Kraljeva i još mnoooogo planina u daljini.

Zli Čukar

Zli Čukar

U povratku smo nastavili grebenom do vrha Zli Čukar, pre koga smo se vratili na kamionski put koji nas je spustio do Stojanca, a odatle, preko grebena Velike Kobasice i Todorovog brega, sišli na gočki asfaltni put i nazad do šumareve kuće.